Insulinets påverkan på viktnedgång (dag 4 av 14)

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

Det finns många faktorer kring varför vi blir så feta och att övervikt börjar bli ett stort samhällsproblem. En faktor som många börjar lyfta fram är insulinets påverkan på kroppen.

Insulin används av kroppen för att bryta ner sockret i blodet. När vi äter mat med högt GI-värde (dvs. saker som får blodsockret att stiga snabbt t.ex. godis, vitt bröd, pasta) eller högt GB-värde (glykemisk belastning) så måste kroppen försvara sig för att inte bli förgiftad. Insulin är alltså kroppens försvarsmekanism mot högt blodsocker.

Insulin har även den effekten att det minskar nedbrytningen av protein och fett. Effekten blir att fettsyrorna inte omvandlas till bränsle utan hamnar istället i något slags slutförvar i dina fettdepåer runt midjan.

Blodsockerfall, som många kan känna av, kommer från att man äter någonting med högt gi-/gb-värde (mycket/snabba kolhydrater)och kroppen försvarar sig med att höja insulinet i blodet. Vilket får som effekt att blodsockret sänks. Tyvärr har kroppen svårt för att stänga av insulinet i tid vilket får till följd att blodsockret sänks under normala nivåer. Detta är ingenting farligt och känslan av bristande energi skulle försvinna efter en stund även om du inte fyllde på med energi (hur skulle annars en människa överleva i naturen på stenåldern?). Dock får blodsockerfall till följd att kroppen sänder ut otroligt starka hungersignaler trots att vi kanske inte är i behov av energi.

Dieter som LCHF bygger till största del på att man håller insulinet nere. Det finns en stor risk att man misslyckas totalt med LCHF om man inte undviker kolhydraterna. För många som börjar med LCHF så kan det kännas fel att ta bort frukt från sin kost, men frukt har mycket socker i sig och kommer att skicka upp dina insulinnivåer högt. Fyller man sedan på med mycket fett så kommer du inte få önskat resultat.

Insulinets påverkan på viktnedgången är den viktigaste anledningen till att man inte ska ha söta saker på gröten under HGG-dieten. Att istället ha i lite frysta bär, keso och kanel ger smak (även positiva effekter) men höjer inte insulinnivåerna på samma sätt som sylt, socker och frukt gör.

Dag 4 har varit en kamp!

Började med att yngsta dottern vaknade med feber och det fick bli en VAB-dag. Jag har hållit mig till dieten hela dagen men vid alla mina måltider har jag känt av rätt kraftiga hungerkänslor. Jag sköt på lunchen någon timme för att dottern sov, bidrog troligtvis till den kraftiga hungern.

När min fru kom hem meddelade hon att jag hade 70 minuter på mig att klä på mig, åka till spåret, träna & komma tillbaka. Så det var bara att slänga på sig kläderna och hasta iväg.

Det blev i stort sett exakt likadant pass som dagen innan, 10 km på 41 minuter.

Inga extra måltider idag och nu på kvällen så har hungern lagt sig helt.

Morgonvikt: 89,4  kg (- 1,8 kg)

Kommentar: Där ser man! Redan ner 1,8 kg får se om det bara är tillfälligt. Kände av trötta muskler i benen på kvällen efter träningen men nu på morgonen känns det som vanligt igen. Jag märker att det gäller att hålla tiderna på sina måltider så att man inte hinner bli vrålhungrig (större risk att man avviker från dieten då). Men jag känner mig stark i viljan och väldigt motiverad just nu!

Dag 5 av 14


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.