Träningslära grunderna

posted in: Träningslära | 0

Kroppen är en fantastisk skapelse som har en otrolig förmåga att anpassa sig efter nya förutsättningar, bara man ger den gott om tid att göra det på. Belastar man kroppen hårdare än vad den är byggd för, så bryter man ner musklerna. Kroppen svarar då med att bygga en starkare kropp.

Det viktigaste att tänka på är att det är under vilan som du blir starkare och inte under själva träningen.

Belastar man kroppen för hårt eller för ofta kommer kroppen inte hinna bygga upp sig själv utan du kommer att drabbas av skador. Därför är det viktigt att du tar det lugnt i början när du startar din träning. Kom ihåg att kroppen är ovan med träning så kör lätt i början.

Träningslära

Desto mer du tränar desto tyngre och oftare kommer du att kunna träna, dock är det så att det tar längre tid för en stor muskel att återhämta sig än det gör för en liten. Detta betyder att för dig som vill bygga stora muskler gäller att ta flera dagar i mellan passen för en viss muskel.

För konditionsidrotter gäller det att vara försiktig i början. Din kondition kommer att öka mycket fortare än din muskelfästen, leder och ligament blir starkare. Därför är det bra att ta det lugnt när du ökar i distans och i tempo. Tyvärr vill man oftast springa både fortare och längre, men kroppen klarar sällan en sådan kraftig ökning av belastningen. När du känner att du börjar bli starkare se till att inte öka med mer än 10% på antingen distans eller på fart per vecka. Jag föredrar att man börjar med distans men känner du dig motiverad att springa fort istället så springer du kortare pass.

Efter ett tags tränande brukar dom flesta känna att dom kommer till en platå. Man utvecklas inte lika fort som man gjorde tidigare och fart/distans planar ut. Ofta kommer man in i en bekvämlighets zon. Det kan vara så att hjärnan känner sig rätt nöjd med hur stark/snabb du har blivit. Då finns det två saker att göra. För det första så kanske du behöver ta det lugnt ett tag, håll dina tempon och dina distanser under en period t.ex. en månad för att belöna kroppen med att du har kommit så långt som du har gjort (ofta är det svårt att se hur långt man har kommit, istället vill man bli fortare/starkare). Men känner du dig pigg, frisk, skadefri och framför allt motiverad då kan du välja att öka din belastning för att kroppen ska utvecklas ytterliggare. Nu har du kommit ganska långt i din utveckling så det kommer troligtvis att krävas ganska mycket smärta från din sida.

Jag använder mig av periodisering för att nå bättre resultat med min träning. Det innebär att jag under vissa veckor tränar mera tid, under vissa veckor högre intensitet och under vissa veckor drar jag ner på träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig.

Träna smart och var inte rädd för att vila.

Läs mycket, kolla filmer på youtube, hitta information och inspiration. Oftast är det inte så svårt, grundregeln är, man blir bra på det man tränar. Så vill du bli bra på löpning – spring. Vill du bli bra på armhävningar gör armhävningar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.