Dieten har slagit igenom stort i media sedan den presenterades i “Vetenskapens värld” på SVT. Michael Mosley testade att med olika typer av fasta att förbättra sina värden, gå ner i vikt & minska risken för olika sjukdomar. Han provade allt från att inte äta någonting alls på 4 dagar till att fasta varannan dag. Till slut kom han fram till att det enklaste för honom att hålla sig till var 5:2 fastan.

5:2 fastan går till så att man äter som vanligt 5 dagar i veckan och de 2 övriga dagarna skär man ner på kcal intaget till 500 för kvinnor och 600 för män. I grunden är det en väldigt enkel diet, men det kan vara svårt att ställa om ifall man inte är van vid att fasta och äta lite mat på fastedagarna. Det är viktigt att tänka på vätskan när man fastar. Vatten är även bra att använda för att dämpa hungerkänslorna, känner man att hungern börja träna på så drick ett stort glas med vatten.

Det finns många olika upplägg för fastedagarna men jag tycker att det viktigaste är man håller det enkelt och skapar en rutin som fungerar in i vardagen. Det är även bra att undvika snabba kolhydrater (m.m. mjöl, socker, pasta, potatis) och fett i så stor utsträckning som möjligt då de innehåller mycket kalorier. Några tips på maträtter är: Kvarg med bär, Wokade grönsaker (broccoli, blomkål).

Här kan ni se en film på vad jag har testat att äter under min 5:2 diet

Fasta frukost from Drain.se on Vimeo.