Det svåraste med att ändra sin kost är för dom flesta att ändra sina inköpsrutiner. Ofta handlar vi när vi är hungriga och då stoppar vi lätt ner saker i våra vagnar som inte hör hemma i vår kost. Om vi inte kan lära oss att kontrollera vårat handlande så kommer vi aldrig att kunna kontrollera vårat ätande hemma. Det är mycket större risk att du trilla dit på att äta onyttig mat om du har det hemma än om du måste åka iväg för skaffa det. Oftast får vi ätar impulser när vi ser maten och då är det svårt att stoppa. Ha inte mat hemma som du inte ska äta.

Känns det orättvist mot dom andra i din familj? Det finns ingen anledning för någon människa att äta godis, kakor, bullar eller att dricka läsk, saft, öl mer än en dag i veckan. Det är bra om lördagsgodis gäller för hela familjen.

Inköpslista

För att lyckas med att ändra dina rutiner när du handlar är det bra om du har bestämt dig redan hemma vad du ska köpa. Det enklaste är att utforma sin shopinglista efter hur affären ser ut. Först kanske du kommer till frukten sedan till köttet osv. Med en inköpslista som är utformad på detta sett kommer du att ha lättare att fokusera på nästa vara som du ska köpa.

En väldigt bra regel i affären är att du får endast köpa sånt som står på listan. Inga impulsköp.

Jag har min inköpslista hemma i köket och kan enkelt lägga till saker som jag vet behöver handlas.

I början när man byter kost är det väldigt jobbigt att handla, särskilt om du ska sluta med halvfabrikat. Dom första gångerna kommer det att ta lite längre tid än vanligt att handla men det otroligt hur pass fort vi människor kan lägga om våra vanor.

Se till att ha riktigt gott om tid de första gångerna du ger dig ut i affären på jakt efter varor som inte innehåller socker eller onödiga e-nummer så ska du se att det går riktigt bra. Var inte rädda för att fråga de som jobbar på affären, de har full kolla på varorna i sortimentet.

Läs mer om: Akutmat