Här kommer några tips på hur du kan förbättra ditt frisim. Den här sidan riktar sig till dig som har kommit igång med att crawla, det spelar ingen roll om du håller på med triathlon eller simmar Vansbrosimningen. Målet med de här övningarna är att du ska få ett mer energieffektivt frisim och utan att göra av med mer energi kunna simma snabbare.

När du ska börja förbättra din simteknik så är det viktigt du börjar med en punkt i taget. Det tar tid att arbeta in ett nytt rörelsemönster i din kropp och det är viktigt att du tänker till 100% på tekniken för så fort du börjar trycka på så kommer du garanterat att tappa tekniken.

Minska motståndet
Det absolut viktigaste när du ska simma fortare är att minska ditt motstånd i vattnet, inte genom att öka din styrka. Simning är en sport som kräver otroligt mycket teknikträning. Till skillnad från sporter som löpning och cykling där det viktigaste är att träna upp styrka eller uthållighet. Det finns tre sätt att minska ditt motstånd:
1) Minska den ytan av din kropp som skär vattnet
När man ser en simmare i vattnet framifrån så ska man se så lite utav simmaren som möjligt. Man kan även tänka sig att simmaren ska ta sig igenom en tunnel om benen då hänger ner så kommer det att behövas en betydligt större tunnel för att ta sig igenom.
Gör så här: Genom att träna upp ditt flytläge i vattnet och träna din kropp på att kunna flyta på ytan kommer du att minimera din kropps bromsande effekt i vattnet. Du ska alltså befinna dig parallellt med ytan när du simmar. I filmen nedan finns en riktigt bra övning som kommer att förbättra ditt flytläge.
Varför sjunker benen? Det två vanligaste orsakerna till att benen sjunker är att simmaren tittar för långt fram i vattnet (lyfter huvudet) och/eller att personen svankar för lite

2) Bli mer strömlinjeformad
Strecha axelpartiet ordentligt så att du får bra rörlighet.
3) Bli mer balanserad i vattnet
Tänkt dig att du har ett lasersikte mitt uppe på huvudet som hela tiden ska siktas dit du vill simma, oavsett var i simtaget du är. 

Bli stabil – Ödsla inte kraft i onödan
När du simmar och du trycker dig framåt i vattnet med ditt armtag, så vill du att så mycket som möjligt av den energi som du använder ska omvandlas till energi som göra att du åker framåt. Det är vanligt när man ser nybörjare crawla så ormar sig simmaren fram i vattnet. De svänger med hela kroppen fram och tillbaka i sidled. När man ser ett proffs simma så finns det inte en tillstymmelse till att åla sig fram och tillbaka i vattnet.
1) Greppa vattnet ordentligt
När simmar är det viktigt att du tar tag ordentligt i vattnet. Detta gör du genom att behålla en hög armbåge genom hela armtaget. Detta tränar du enklast genom att simma med knuten näve eller genom att använda paddlarna och bara sätta fast dom kring ett finger (när du gör fel ska de lossna).
2) Korsa aldrig din mittlinje
När du sätter i din arm i vattnet är det viktigt att armen aldrig korsar din mittlinje. Detta kan du träna upp genom att simma mitt på den svarta linjen i simhallen. Se till så att du dina armar håller sig på varsin sida utav mittlinjen. En simmare som är van vid att korsa sin mittlinje kommer att känna denna övning som man överdriver när man i själva verket ligger helt rätt.
3) Benspark är överflödig
För att ge fart framåt så är bensparken en stor energislösare om man ska simma längre sträcker. Dock kan den vara bra för att hålla kroppen stabil under simningen.style=”display:inline-block;width:250px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6239938750065068″
data-ad-slot=”8516470550″>