Motivation, mål & komma igång!
Nu är det dags för dig att ta tag i det här! Du har troligtvis testat en mängd olika metoder och jag tvivlar inte på att flera av dom var, troligtvis, ganska bra. Dom hade säkert hjälpt dig, att nå dina mål, om det inte var för att du hade slutat med dom. Jag har satt ihop ett enkelt upplägg som jag använde för att förändra mina kostvanor och komma närmare min önskade kropp. Grejen är den,  att i grund och botten vet du redan vad du ska göra! Ät nyttigare och träna mer – Men varför gör vi inte bara det då? Skit i det för tillfället. Nu kör vi!

Varför nu?
Det grundläggande för att du över huvud taget ska kunna ändra dina vanor är att du VILL ändra dig. Du måste hitta motivation till att du ska ändra ditt liv. Utan motivation kommer du att göra ett halvhjärtat försök och sedan återgå till ditt gamla vanliga jag
Alla som har lyckats med en viktnedgång  har haft en stark motivation till varför man ska göra det. Motivationen kan vara att man vill bli friskare, man kanske vill orka mera eller så vill man bara se bättre ut. Hur som helst så måste du hitta din motivation. Här ska du få lite hjälp på traven!
Min motivation
För min del kom beslutet att göra någonting åt min kropp en sommardag 2008. Jag och familjen hade varit och badat. Nu väl hemma ville min dotter se bilderna från dagen. Jag startade datorn och laddade in bilderna. Vi bläddrade bland bilderna och plötsligt kom en bild där jag och min dotter står och håller varandra i hand med vatten till knäna. Den personen på bilden, som var jag, hade inte alls den kroppen som jag trodde att jag hade. Det är klart att jag inte trodde att jag var super-tränad för tillfället men jag hade helt blundat för hur pass tjock jag hade blivit. Det blev en ordentlig väckarklocka och dagen efter började jag träna. Bad shorts som jag hade på bilden har jag kvar än i dag och brukar sätta på mig dom för att minnas hur mycket jag ändå har gått ner. Då hängde det över lite valkar – Idag får jag in en hel knytnäve innanför linningen.
Hur illa är det? Har du koll på dig själv och din hälsa?
Börja med dessa uppgifter:
1) Ta bilder på dig själv i underkläder/badkläder (framifrån och från sidan). Det kan vara jobbigt att ta dessa bilder då det oftast visar den person som du inte vill vara, men kom ihåg att dessa bilder är dom som du senare kan vara stolt över och som visar ditt resultat. Printa ut och sätt upp den värsta bilden på en plats där du ser den dagligen (kylskåpet, badrumsspegel, garderoben, plånboken, bakgrundsbild i mobilen etc.). Det har visat sig att, dom som påminns om sina “problem” har betydligt större chanser att fortsätta med sin förändring.
2) Väg dig. Vikt är ett ganska värdelöst verktyg på hälsa och framsteg i ett kroppsförändringsprogram, dock ändå ett verktyg som kan leda dig i rätt riktning. När det gäller vikt så ska du väga dig direkt på morgonen och alltid på samma våg. Gör det till en rutin – Gå upp, kissa, väg dig, registrera och bry dig inte för mycket vad vågen visar (vikt är endast relevant under lång tid och i medeltal).

3) Mät dig. Att mäta din kropp kommer att visa hur din kropp förändras under tidens gång. Gör det till en rutin att mäta dig en morgon i veckan direkt efter vägning och innan frukost (förslagsvis lördag morgon). Dom områdena som du ska mäta är: Båda överarmarna (över biceps), magen över naveln, den största omkretsen mellan navel och ben (rumpa/höft), både låren på största stället & halsen. Summera och räkna ihop ett total för alla dina mått. Det borde vara med måttbandet som du kommer att se dom största förändringarna.
4) Mät ditt kroppsfett. Det finns en mängd olika sätt att mäta kroppsfett. Det enda viktiga när du mäter kroppsfett är att du gör det på samma sätt varje gång. Det enda sätt som du inte ska använda är hemma-vågarna som påstår sig kunna mäta kroppsfett – Dom fungerar inte, dom räknar oftast bara ut kroppsfett utifrån vikt och längd (det är väldigt osäkert). Då är det bättre att googla fram någon App eller site med uträkning av kroppsfetts, gärna någon som använder många olika mätpunkter eller lägg ner lite pengar och gör en professionell undersökning (kom ihåg att gå till samma ställa för alla mätningarna). Kroppsfett behöver inte mätas ofta men kan vara kul att se sin förändring. För det är ju ändå så att det är fettet som vi vill bli av med. Många gym erbjuder mätningar av kroppssammansättning och kroppsfett.

På den här sidan kan du räkna ut ditt kroppsfett matkalkylen.se
Fyll i dessa uppgifter i ett liknande formulär (fyll i formuläret och innan du trycker send så skriver du ut sidan åt dig själv)
 
Nästa sida  “Lär dig sätta mål”