The Slow Carb Diet

Tim Ferriss har skrivit boken “The 4 Hour Body” där han lär dig att bli en supermänniska med så lite ansträngning som möjligt. Bokens titel syftar till att du bara behöver träna 4 timmar varje månad, och ändå bli riktigt vältränad. Här lägger han även fram sin “Slow Carb Diet”.

4 timmars kroppen

Den innehåller egentligen bara 5 regler:

1 – Ät inte vita kolhydrater
Undvik alla kolhydrater som är eller har varit vita (ljusa). Undvik allt bröd, ris, pasta, flingor, potatis, tortillas, socker och friterad mat (dom enda undantaget från regel är blomkål, vitkål).

2 – Ät samma rätter om och om igen
Dom som lyckas bäst med sina dieter, vare sig dom ska gå upp i vikt eller ner, äter samma måltider om och om igen. Det finns ca 50 000 produkter i en vanlig mataffär men bara en handfull av dom kommer INTE att göra dig fet. Skapa dina måltider genom att blanda hur du vill från följande tre grupper.

Protein Ekologiska ägg (2-5st), fisk, kyckling, ekologiskt nötkött (ej sydamerika).

Bönor t.ex. svarta bönor, kidneybönor, stora vita bönor, Pintobönor, soyabönor och linser.

Grönsaker t.ex. spenat, broccoli, blomkål, surkål, sparris, ärtor, sallad.

Slow carb diet grönsaker

Ät hur mycket du vill av dessa saker. Men kom ihåg, håll det enkelt, välj 3-4 rätter och ät dom om och om igen. Många som går på lågkolhydrats dieter klagar över att dom får dåligt med energi, det är inte för att man inte fungerar utan kolhydrater utan för att dom äter för lite kalorier. 2 dl kokt ris är ca 200 kcal medan 2 dl spenat är ca 7 kcal.

Exempel på mat som Tim Ferriss äter- Frukost: äggröra med svarta bönor och blandade grönsaker. Lunch: Ekologisk biff, pintobönor, blandade grönsaker och mycket guacamole. Middag: Ekologisk biff, linser, blandade grönsaker. Kom ihåg att den här dieten är inte till för att vara kul utan för att den ska vara effektiv.

Slow carb diet exempel

3 – Drick inte kalorier

Drick hur mycket vatten, te och kaffe som du vill men utan socker. Drick inte mjölk (inkl sojamjölk), läsk, saft eller andra drycker som innehåller kalorier (undvik även light och sötningsmedel då dessa stimulerar viktuppgång). 1 till 2 glas rött vin per dag verkar inte göra någon skillnad så länge man kan hålla sig till det.

4 – Ät inte frukt

Människor behöver inte frukt 7 dagar i veckan och absolut inte året runt. Dom enda undantaget bland frukterna som man får äta är avokado och tomater men inte mer än 2 dl och vid högst en måltid. Håll dig från frukt 6 dagar i veckan!

5 – Ta en dag ledigt varje vecka från din diet

Håll dig strikt till din diet 6 dagar i veckan för att den 7:e dagen “go bananas” , du kan äta vad du vill och hur mycket du vill. Att öka sitt kaloriintag en dag i veckan har visat sig ha positiva effekter på vikt nedgång. Det kan alltså vara så att om man fuskar från sin diet en dag per vecka så kan det leda till att man går ner mera i vikt. Den här ätardagen får din kropp att hoppa ur svältläget och gör så att du fortsätter ner i vikt.

Du kan äta precis vad du vill och dricka precis vad du vill (glass, godis, skräpmat etc). Men kom ihåg att klockan 24.00 då är det färdig ätet och drucket.

Det finns dock några regler för att detta ska funka. Börja dagen med en rejäl frukost med mycket protein (minst 30 g). Utför 90 sekunder med benböj (utan vikt) direkt efter dina måltider.

För mer info om The slow carb diet läs Tim Ferriss bok – The 4 hour body. Som nu också finns på svenska “4 timmar kroppen”

<Tillbaka — Nästa>