Välkommen till första veckan av den här 10 veckor långa crawlkurs som ska hjälpa dig att komma igång med frisim. Simning är till 95 procent en tekniksport som kräver rätt teknik för att du ska kunna ta del av de fördelar som frisim ger både i fart och energieffektivitet.

Första veckan ska börja med att hitta flytläget i vattnet. Att hitta flytläget är otroligt viktigt för att kunna simma effektivt. Flytläge är något som ni ska träna på varje gång ni är i simhallen. Det här är det absolut viktigaste för att kunna lära sig simma frisim.

Den här filmen visa vikten av att minska motståndet i vattnet för att simma effektivt. Ca 1:40 in i klippet finns en övning för flytläge, det är en perfekt övning att börja med.

Nu är det dags att börja träna bensparken. Benspark i frisim är en rörelse som främst är till för hjälpa till med balans och timing, inte att driva simningen framåt. Det gäller främst vid längre tävlingsdistanser som Vansbrosimningen eller simningen på ett triathlon.

Filmen nedan visar en bra övning för att hitta både benspark och flytläge. Den här veckan räcker det med att köra den första övningen i filmen.

Se till att dina simpass första veckan blir ca 60 minuter och träna dessa två övningar ca halva tiden var. För att lära sig simma frisim på 10 veckor så bör du träna minst 2 dagar per vecka.

Överkurs: Anledningar till att dina ben sjunker när du simmar. En bra film att gå tillbaka till senare om dina ben sjunker när du simmar.

Lycka till och kom ihåg att alla steg är viktiga för att lära sig rätt teknik.