Ingredienser

700-800 g olika rotsaker (inkl potatis om du vill), gärna med purjolök och/eller gröna blad i (som grönkål, mangold, spenat eller nässla) eller rotsaker samt squash och potatis, eller broccoli och rotsaker.

1st lök

1 sats havremjölk-sås

5dl Havremjölk
3-4msk vetemjöl
1 buljongtärning
(ev. 150g frästa champinioner)
2st Vitlöksklyftor
1 krm Paprikapulver
salt & peppar
Raps- eller olivolja

Häll i ca 2 msk olja i en kastrull. Vispa ner mjölet och häll på mjölken. Koka upp under omrörning. blanda i buljong, vitlöken och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.

Skär grönsakerna och varva dom i en form med salta och peppar. Slå över såsen, tänk på att smaksätta såsen lite extra eftersom den ska ge smak åt alla grönsakerna. Gratinera i ugnen, 200 grader tills grönsakerna är mjuka (olika grönsaker behöver olika tid så känn med en provsticka). Om du vill kan du förvälla grönsakerna lätt innan. Då behöver de inte så lång tid i ugnen. Använder du frysta grönsaker, så tina dem och se till att de rinner av ordentligt innan de läggs i gratängen, annars blir gratängen vattnig.

En broccoli – eller blomkålsgratäng kan beströs med flagad mandel innan rätten gratineras.

<– Tillbaka