Pajskal

3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
3 msk kallt vatten
Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp 30-60 minuter. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Fyll sedan pajen med önskad fyllning och gratinera i 20-30 minuter igen. Blir det deg över kan du kavla ut den och dekorera med. Vill du ha ett galler över degen, gör 1 1/2 sats, kavla ut resterna till avlånga remsor som läggs på pajen i gallermönster. Förgrädda pajen och häll i fyllningen innan du lägger på galler eller dekorationer.
Serverad med en god sallad räcker en paj till 3-4 portioner.

Kikärts- & tofustanning

200 g tofu
1 ¾ dl kikärtsmjöl
knappt 3 dl vatten
1 tsk buljongpulver eller salt
peppar
Mixa ihop allt till en slät blandning i mixer eller med stavmixer. Häll smeten över grönsaker i ett förgräddat pajskal. Grädda cirka 25 minuter tills pajen stannat någorlunda (blivit fast) och fått lite färg. Det gör inget om pajstanningen är lite kladdig, det gör bara pajen saftigare. Du kan blanda i kryddor och örter i kikärtsmjölet för att få mer smak på det.

Exempel på fyllning:

1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 röd paprika
125g körsbärstomater
75g fänkål
2 vitlöksklyftor
3 kronärtskockshjärtan
2 msk fryst basilika
1/2 tsk oregano

<–Tillbaka