Dagens samhälle innebär för många människor ett högt tempo, fullspäckade kalendrar och en känsla av att det är fullt upp hela tiden. Både på jobbet och privat. Även mobiltelefonernas utveckling har gjort att vi konstant är uppkopplade mot omvärlden genom sociala medier och nyhetsflödet. Den kan vara svårt att hitta balans och för många blir påfrestningen från stressen så stor att vi har svårt att återhämtas oss från den.

Stress är i sig inget farligt om vi ser till att ge kroppen och själen tid för återhämtning. Men kör vi på för hårt, för länge så kan det få stora konsekvenser för vår hälsa både psykiskt men faktiskt även fysiskt.

Tyvärr börjar de flesta människor att jobba med sin stress och återhämtning först när det har gått väldigt långt, eller för långt. Det bästa är att träna upp sin stresstålighet när man mår bra och är lugn, för att kunna ta fram kunskapen när den behövs. Men det är aldrig för sent att börja arbeta med stresshantering även om du håller på att gå in i väggen.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta vården via 1177 ifall du känner att du behöver professionell hjälp.

Stresshantering för nybörjare.

Här kommer några övningar som du kan börja med för att bli bättre på att hantera stress samt hitta återhämtning från stress:

  1. Lär dig tillämpa avslappning (en teknik du kan ha med dig). Avslappning tränas bäst hemma i lugn och ro för att dels ge kroppen återhämtning men också för att kunna plocka fram vid behov. Avslappning kan enkelt tränas via appar som Headspace eller Calm, via Youtube filmer eller med en coach.
  2. Se över din livsstil. Din sömn, kost, alkohol, nikotin, allt detta påverkar hur du hanterar stress samt hur kroppen klarar av att återhämta sig från den.
  3. Rör på dig. Fysisk aktivitet gör dig mindre sårbar för stress. Läs gärna Anders Hansens bok “Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna”. Där han påpekar att så lite som 30 minuters träning 3 dagar per vecka kan har väldigt stor påverkan på din hjärna.
  4. Börja träna mindfulness. Det är en teknik som bidrar till att minska stressen här och nu. En tränad person kan i situationer som upplevs stressande aktivera mindfulness för att minska stresspåslaget och skapa lugn i vardagen.

Skulle det gå så långt att du blir utbränd så kommer kroppen själv att sätta stopp för din oförmåga att hantera stressen och det kan leda till att du blir så dåliga att du blir sängliggande och helt oförmögen att göra någonting alls. Ofta leder det till långa sjukskrivningar och det kan ta flera år innan du är tillbaka igen.

“De första signalerna på att man är för stressad kan vara att man sover dåligt eller känner en stor trötthet som inte går att vila bort. En del blir lätt irriterade eller rastlösa och har svårt att koppla av och varva ner. Olustkänslor, oro, rädsla och ångest liksom svårigheter att koncentrera sig kan också vara tecken på stress”. Läs mer om stress hos Hjärt- och Lungfonden

För att förhindra att hamna där eller i värsta fall för att ta sig därifrån ska du:

  1. Acceptera att Det är bara Du själv som kan göra förändringen. Acceptera att problemet är Ditt och att du behöver arbeta med det. En muskel blir bara starkare om tränas, samma sak gäller din stresshantering.
  2. Sätt dig själv högst på Din prioriteringslista. Mår du bra är Du gladare och det sprider sig.
  3. Ta bort “bråttom beteenden”. Gå långsammare, ät långsammare, kör bil långsammare, njut mer.
  4. Observera Dina tankar. Sluta med självanklagelser och överkrav.
  5. Lär dig säga nej.
  6. Be om hjälp och våga delegera.
  7. Tidsplanera – Se till att ha gott om tid för varje sak.
  8. Gör en sak i taget
  9. Ta bort aktiviteter – T.ex. städa mindre ofta, se över dina “måsten” – stryk hälften!! Allt behöver inte vara perfekt och du behöver inte dalta på allt.
  10. Utveckla ditt sinne för humor. Se på dig själv med humor, skratta flera gånger per dag. Din kropp behöver glädje för att frigöra en massa bra hormoner.