Vasaloppet 2016 – medalj!

Äntligen fick jag min efterlängtade medalj som jag kämpat för i tre år. Jag fick en ganska behaglig resa och förutsättningarna gjorde att jag inte kunde ha presterat bättre än vad jag gjorde. 

Jag valde att sova i Mora och ta bussen upp till start. Problemet är att det är svårt att komma upp till start tillräckligt tidigt för att få en bra plats i startledet. Även fast jag åkte med första bussen så var det många före mig i kön till startfållan när jag kom upp till Sälen. Jag hamnade i den bakre delen utav startled 4:a.

Starten gick bra och kändes väldigt lugn. Jag låg en bit ut till vänster och det kändes uppför första backen som att högersidan gick lite snabbare. Men som vanligt så var det tvärstopp i första backen. Vi gick sakta uppför och det var full fokus på att hålla stavar och trugor hela. Jag orkade inte stressa för mycket i första backen utan höll mig lugn för att inte slösa energi. Väl uppe för första backen började det flyta på bra. Skidorna gled bra och spåren var helt ok till en början. Det är många som vill köra om tidigt så det blir ofta fullt i de två vänstra leden och så även i år. Vasaloppet vill att långsammare åkare ska hålla höger men den här dagen så gled spåren längst till vänster bäst och de flesta åkte där.

Redan tidigt på myrarna var det ett spår som gled absolut bäst vilket märktes tydligt när man skulle köra om någon. Jag fick ta i mycket mer i de sämre spåren. Efter ca 7 km började pulsen komma ner mot 140 och det kändes bra i kroppen. Under de första kilometrarna är det svårt att få upp flaskan för att dricka men istället åt jag av mina godisarmband som jag hade på armarna. Jag passerade Smågan på 53 minuter ca 3 minuter efter planerad tid (för 6 timmar).

Fortsättning kommer!

Sluttid blev 5:50

Kostupplägg:

Dagarna innan åt jag som vanligt fast lite mera men den största skillnaden var dagen innan Vasaloppet då jag åt en hel del fikabröd mellan måltiderna, bl.a. gick det ner en kladdkaka två stycken vaniljmunkar. Jag ville inte komma till start och känna mig proppmätt men ändå ville jag ha fulla depåer.

Till frukost åt jag sirapslimpa med smör och ost (äter jag aldrig annars). Eftersom jag gick upp så tidigt så valde jag att äta frukosten på bussen mellan Mora och Sälen. Fyra av mackorna sparade jag till en timme före start. Innan start drog jag i mig två GT tabletter. Jag hade även med mig två 50cl flaskor på morgonen, en med vatten och en med resorb.

Under resans gång hade jag med mig två stycken godisarmband, 0,5 liter sportdryck, två energikakor, två gels och tre liquid. På kontrollerna hade jag fokus på att dricka blåbärssoppa, för att maximera energiintaget. Jag försökte att dricka och äta mellan varje kontroll men ibland är det svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.