De största fallgroparna – Dag 6 av 14

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

Att hålla sig till en nyttig kost kan vara en djungel. Man får ofta höra olika direktiv om vad som gäller från olika håll. Dock finns det ett antal fallgropar som gör att de flesta av oss inte klarar av att hålla vikten.

Vad du ska se upp med:

Drick inte kalorier
Att dricka kalorier är det absolut lättaste sättet att få i sig för mycket kalorier. Läsk, saft, mjölk, öl, alkohol innehåller alla otroligt mycket kalorier och är väldigt lätta att dricka mycket utav. Försök att dricka vatten i så stor utsträckning som möjligt. På så sätt ser du till att hålla god vätskebalans och du slipper få i dig stora mängder kalorier i onödan.

Gå inte på tricket med light & diet dryck. Även om dessa drycker innehåller 0 kcal så finns det forskning som visar på att de trots detta påverkar dina insulinnivåer och ämnesomsättning. Light-dryck innehåller även stora mängder av tillsatser som du inte vill ha i din kropp.

Ät inte socker
I Sverige äter vi i snitt 40 kg socker per person och år!!! Då beräknas godis endast stå för 15 kg av dessa. Hur kommer det sig att vi får i oss så mycket socker? Mycket av den processade färdigmaten (korv, köttbullar, skinka, bröd, yoghurt, såser etc.) som säljs i affären innehåller stora mängder tillsatt socker.

Nästa gång du går och handlar ska du försöka hitta en smörgåsskinka som inte innehåller tillsatt socker (socker går under många olika namn för att lura oss konsumenter bl.a. fruktos, sackaros, dextros, sirap, glukos, stärkelsefruktossirap, druvsocker, maltos).

Det finns tre stora problem med socker. För det första så gör det så att våra insulinnivåer skjuter i höjden, för det andra innehåller det mycket kalorier och för det tredje gör sockret att vi inte klarar av känna mättnad på samma sätt. Att blanda i socker gör att vi kan fortsätta äta när vi utan det skull ha känt oss mätta långt tidigare. Som exempel tar vi Tacos där bl.a. tacokrydda innehåller socker (jag tror att de flesta av oss har förätit sig på Tacos).

För många av oss så är vi fullt medvetna om det socker som vi äter (eller så blundar vi för sanningen). Men vi har nog ingen koll på hur mycket det blir på ett år. Vi äter kakor till fikat, fredagsmys, lördagsgodis, sportdryck till träning, energidryck på jobbet, läsk till maten, fruktyoghurt till frukost, sylt på mackan etc.

Att anamma lördagsgodis även för vuxna är en riktigt bra idé. Om du väljer att äta godis/kakor/fikabröd etc. så se till att du väljer dina tillfällen och endast gör det 1 dag i veckan. Låt dina insulinnivåer få hålla sig på bra nivåer de övriga dagarna.  

Helst ska du inte äta något socker alls!

För mycket snabba kolhydrater
Att äta mycket snabba kolhydrater har i stort sett samma negativa effekter på kroppen som socker har (socker är en snabb kolhydrat). En regel att komma ihåg när vi pratar om snabba kolhydrater så menas alla kolhydrater som är vita/ljusa (eller har varit vita för att senare färgas mörka). Exempelvis ris, pasta, socker, potatis och bröd.

Den västerländska kosten bygger tyvärr mycket på snabba kolhydrater. Ett bra sätt att minska dessa är att ersätta, åtminstone, en del av dem med sallad, grönsaker (broccoli, blomkål) eller bönor/linser.

Lycka till!

Dagen idag:

Dagen har gått bra. Inga större hungerkänslor. La till en extra portion med ägg efter träningen. Körde ett riktigt hårt intervallpass på skidorna. 4×400 (1:30 vila) + 100 m/10 sek vila (i 5 minuter). Jag hade riktigt bra tryck i stakningen och lungorna fick jobba hårt. Totalt blev det 10 km på 45 minuter.

Morgonens vikt: 89,3 kg (-1,9 kg), midjemått 89 cm (-2,0 cm)

Kommentar: Upp 0,1 kg sedan igår… Ser inte det som något stort bakslag vi får se hur kroppen reagerar i morgon.  Nu har kroppen troligtvis gjort sig av med den överflödiga vätskan och att glykogen-depåerna har gått ner så att kroppen, förhoppningsvis, kan börja ta från den överflödiga fettreserven.

Dag 7 av 14


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.