Kalorier – Vad är det? (Dag 7 av 14)

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

Det snackas mycket om kalorier, hur mycket man ska äta av dem & hur man tränar bort kalorier. Men vad är kalorier och hur får man koll på allt detta?

Den krångliga förklaringen
”En kalori är ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius, vid standard lufttryck”.

Så vad har detta med viktnedgång att göra? Kalori är ett av de energimått som man har valt att använda vid beräkning av energi i människokroppen. Det andra måttet är Joule. Både Kalorier & Joule är väldigt små enheter så vi pratar oftast om dem i tusental d.v.s. kilokalorier (Kcal) eller kilojoule (Kj). Båda dessa enheter står på förpackningarna till allt vi äter/dricker (vi kommer att fokusera på kcal).

Den något enklare förklaringen
Varje dag förbrukar kroppen ett antal kcal bara genom att hålla igång de vanliga funktionerna i kroppen. Denna mängd är individuell för alla människor men går att beräkna på ett ungefär med en formel.

Din kroppsvikt * 24 (antal timmar på dygnet) * 1,1 (schablontillägg) = Din basala förbrukning i kcal.
Exempel (vikt 60kg): 60*24*1,1=1584 kcal (det antal kcal som behövs för att kroppen ska fungera och för att hålla vikten oförändrad).

Om man tränar, rör sig mycket eller har ett fysiskt arbete så förbränns fler kcal.

Hur mycket kcal är det i mat?
På alla förpackningar ska det finnas angivet hur mycket kcal/100g det finns i produkten. Det luriga med det här är att man måste räkna om det mot produktens vikt för att få reda på hur mycket kcal det är i hela förpackningen.

Se upp för kcal/portion! Stor varning för det senaste som företagen har börjat med, nämligen kcal/portion. Här har företagen själva bestämt hur stor en portion ska vara. Som exempel tar vi OLW chips som beräknar varje portion till 30g (som om jag någonsin har delat en chipspåse på 10 pers!!!)

Försök istället lära dig vilka maträtter som är bra och vilka som är dåliga! Är du osäker så går det ganska bra att googla fram eller så använder du matdagboken.se eller appar som Lifesum (shape up).

Mat/dryck med mycket kcal
1 påse chips 300g (OLW Sourcream & onion)

1560 kcal

1,5 liter läsk (Coca Cola)

600 kcal

1 chokladkaka 200g (Marabou daim)

1090 kcal

1 Big Mac & co (burgare, mellan strips & mellan läsk)

1000 kcal

1 Pizza (restaurang)

Ca 1500 kcal

Genom att titta på tabellerna så ser man ganska fort hur lätt det är att överskrida sitt rekommenderade intag utav kcal.

Mat med lite kcal
Vatten

0 kcal

Vitkål/broccoli/blomkål

25 kcal/100 gram

Keso

98 kcal/100 gram

Blåbär

50 kcal/100 gram

Äggvita

46 kcal/100 gram

Hur mycket kcal förbränner du vid träning?
Ofta överskattar vi hur mycket vi förbränner vid träning. För att veta ungefär hur mycket just din typ av träning förbränner så är det bara att googla. Men om du har viktnedgång som mål så tycker jag att du ska bortse från kcal-förbränningen vid träning och räkna den som noll.  Räkna endast de kcal som kroppen förbränner med sitt basala behov.

Dagen som gått:

I dag har jag inte känt av någon hunger! Jag körde ett lugnt pass på skidorna (16 km) & höll mig helt till HGG-dieten (inget extra).

Morgonens vikt: 88,9 kg (-2,3 kg)

Kommentar: Skönt att vikten fortsatte neråt. Ska försöka sova lite bättre på nätterna framöver, men det är ju så svårt att gå och lägga sig i tid… PS. Kände av lite halsont i morse… hoppas att det inte bryter ut!

Dag 8 av 14


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.