Träning & viktnedgång – (Dag 8 av 14)

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

Många som vill gå ner i vikt bestämmer sig på nyårsdagen att – ”Nu ska jag banne mig ta tag i det här och börja träna!”. De skyndar sig till närmsta gym och köper ett medlemskap för ett år. Under de två första veckorna syns personen flitigt tränandes efter bästa förmåga, för att sen försvinna för all framtid. Det enda som finns kvar av gymmet i den personens liv är en räkning som kommer varje månad som ett dåligt samvete. Varför blir det så här?

 

Att bestämma sig för att förändra sitt liv är fantastiskt men det viktigaste är att se en helhet i det man ska göra och förstå att det långsiktiga målet är det viktigaste.

Tyvärr är det så att många överskattar träningens påverkan på viktnedgång. Vi tar ett exempel: Varje dag när du ligger på soffan och kollar TV utan att röra dig en meter så kommer en 90 kg människa att förbränna ca 2400 kcal det dygnet. Om hen i stället springer ett Marathon så förbränns ca 2500-3000 kcal. Ansträngningsmässigt så kan jag lova att det är jobbigare att springa ett Marathon än att kolla TV på soffan.

Ett annat problem med träning är ”kompensationseffekten”. För när vi har tränat så ökar suget efter mat och vi vill åter fylla på de depåer vi har förbrukat under träningen. Det gör att vi äter mer mat än vi har förbränt vid träningen. De flesta av oss överskattar hur mycket som går åt till att träna.

Träning är inte dåligt
Att träna är självklart inget dåligt utan för med sig en mängd positiva effekter som, ökad insulinkännslighet, friskare hjärta & lungor, bättre hälsa över lag, starkare benstomme, ökad muskelmassa.

Styrketräning
Att träna styrketräning är enligt mig den absolut bästa formen av träning för att gå ner i vikt. När musklerna bryts ner så tar den energi för att bygga upp sig igen. Dock är det viktigt att inte äta en massa onödig mat bara för att du har styrketränt. Bra och effektiv styrketräning görs med tunga vikter och få repetitioner (OBS! Varning! Börja ej för tungt om du är nybörjare, då är det bättre att ta lättare vikter men att lyfta väldigt sakta min 5 sek upp & 5 sek ner).

Promenader

Ett annat bra incitament i din viktnedgång kan vara promenader. Promenera i din egen takt och gärna med en kompis. Men kompensera absolut inte dessa med extra måltider. Går du ner lite extra får du nöja dig med det. Men du dör inte bara för att du inte fyller på med energi av en 60 minuter lång promenad.

Vad är det viktigaste att tänka på när du vill gå ner i vikt?

  1. Bestäm dig för vad du vill
  2. Sätt konkreta mål
  3. Bestäm hur du ska komma dit
  4. Lägg om din kost
  5. Börja träna
  6. Gör din plan till en vana
  7. Påminn dig om varför du gör detta

Dagen idag:

Idag har jag inte haft tid att träna någonting. Vabbade på dagen och hade 2 möten på kvällen. Även fast jag hade ett frukostmöte på morgonen och ett middagsmöte på kvällen så lyckades jag hålla mig till HGG-dieten. Vid båda måltiderna så åt jag hemma innan och drack kaffe när jag kom dit. På middagsmötet kunde jag prata medan de andra åt.

Det är inte alltid lätt att hålla sig till sin diet med det gäller att bestämma sig för att förändringen är det viktigaste inte vad andra tycker om det du gör.

Morgonens vikt: 88,3 kg (-2,9kg)

Kommentar: Första dagen under denna 2-veckors utmaning som jag inte hade möjlighet att träna. Kul att se att det inte påverkar viktnedgången. Jag tycker fortfarande att det är lika gott med Havregrynsgröt med bär, keso, kanel & mjölk. Tyvärr har känningarna i halsen inte gett sig än och min förhoppning var att kanske köra ett seedningslopp till helgen, men inte om jag har ont i halsen.

Dag 9 av 14


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.