Teknikträning med IFK Mora

posted in: Fredrik, Längdskidor Vasaloppet | 0

Idag var jag och körde lite teknikträning med IFK Mora. Det är alltid bra att finslipa lite på tekniken. Vi körde de tre vanligaste växlarna diagonal, stakning och stakning med frånskjut.

Att tänka på:

Diagonal:
Det viktigaste är tyngdöverföring och hög höft. Det gäller att flytta vikten så att tyngdpunkten ligger rakt över glidskidan. Man kan tänka på att näsa, knä och tå ska vara i en rak linje. När det gäller den höga höften ska man försöka att visualisera att man har ett fint märke fram på höftbenet som man stolt vill visa upp för alla framför en. Om du inte får fram höften ordenligt så kommer ingen att se märket och du kommer att få en dålig åkstil som går långsamt och är jobbig. Du kan även lyssna hur dina skidor låter när du åker. Om det smäller om dina skidor när du sätter ner dem i snön så har du fel teknik och trycker inte fram höften. Det gäller att få skidan att glida fram i spåret, inte smälla ner. Skidisättningen ska helst inte höras.
Armarna i diagonal åkning ska sättas i med ca 90 graders vinkel på armarna och det är viktigt att man inte drar upp axlarna utan låter armarna hämta kraft långt ner på vägen fram.

Stakning:
Hög höft och sätt i stavarna långt fram. Den mesta av kraften ska komma vid stavisättningen. Lås armarna i 90 graders vinkel och låt magmusklerna göra jobbet istället för armarna. Det viktigaste att tänka på är att det är gravitationen som ska göra det största jobbet. Luta dig framåt ,gå gärna upp på tå, och fall med all kraft på stavarna och håll emot med armarna. Avslutningsvis är det viktigt att snabbt komma upp i en bra position med rak rygg och hög höft så att du får en “mikro-vila” innan du påbörjar nästa stavtag.

Stakning med frånskjut:
Det viktgaste att tänka på är timingen mellan frånskjut och stavar. Träna gärna utan stavar så här, gör ett stak i luften, när armarna sedan är på väg fram slår du till baklåren och gör frånskjutet samtidigt. kom ihåg att bara göra frånskjut när du slår dig på baklåren och inte när du “stakar”. I övrigt är det bara att staka likadant som ovan.

Ska ut och filma tekniken snart igen!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.