Är tillsatser i maten farliga för oss?

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

E-nummers vara eller inte vara.

Debatten om E-nummer har tagit fart dom senaste åren och efter att Mats-Eric Nilssons bok “Den hemliga kocken” kom 2008, så blev detta ett riktigt hett ämne. Idag går det nästan inte att köpa processad mat/halvfabrikat utan att det innehåller E-nummer.

Men vad är E-nummer, är de farliga för oss och varför är dom dåliga för oss?

Vad är E-nummer/tillsatser?

I processad industrimat ersätts bra råvaror ofta av sämre och mindre råvaror, som bearbetas och lagras så mycket och länge att de tappar sin ursprungliga färg, form och smak. För att återskapa en illusion av färsk mat krävs tillsatser, och återställning av en och annan vitamin.

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel

  • öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel)
  • påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel)
  • påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).

Olika ämnen och tillsatser används för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet såväl när vi lagar mat hemma som i industritillverkad mat. Det kan vara gurkmeja och saffran som ger färg, gelatin och potatismjöl som ger konsistens, konserveringsmedel som förlänger hållbarheten och socker, salt och kryddor som ger smak.

När mat tillverkas industriellt används av olika skäl fler tillsatser. Varor transporteras ofta långa sträckor vilket kan kräva längre hållbarhet. Hel- och halvfabrikat kan öka behovet av tillsatser och tillverkare kan ibland använda tillsatser för att kunna producera en billigare vara.” 

Livsmedelsverkets hemsida (2012-06-12)

Är E-nummer farliga för oss?

Debatten har handlat mycket om hur farliga dessa tillsatser är för oss. Studier har visat att en del tillsatser kan ge cancer, fetma, adhd. Livsmedelsverket hävdar att det inte finns några risker med att äta tillsatser. Men kan vi lita på dom?  

“Många tillsatser har inte omprövats sedan de godkändes för ibland 20–30 år sedan, trots ändrade konsumtionsmönster och nya rön om hälsoeffekter. På djursidan har granskningen varit hårdare och i foder tillåts bara 187 av 316 E-märkta tillsatser i vår mat.”
– SvD.se “Är det farligt med tillsatser i maten?

Så här godkänns en tillsats

“För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den vara godkänd. Tillsatserna godkänns av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för användning inom hela EU. Tillsatser får inte utgöra någon hälsorisk och ska dessutom vara av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering för att kunna bli godkända…….”

Livsmedelsverkets hemsida (2012-06-12)

Ofarliga E-nummer?

Dom flesta tillsatser är helt vanliga ingredienser som vi använder i hemmet som t ex bakpulver, potatismjöl & gurkmeja. Men det finns ett flertal som är rena kemikalier och som inte alls är bra för oss, eller som till och med är skadliga.

Vill du veta mer om specifika e-nummer kan du gå in på Äkta varas hemsida. Där står vilka tillsattser som är omdiskuterade eller som t ex har visats farliga i vissa studier. 

Vem är tillsatserna till för?

När du köper mat med mycket  tillsatser så kan du fråga dig, för vem finns tillsatserna i min mat? Livsmedelsindustrins största anledningen till att använda tillsatser är att pressa ner produktionskostnaden eller att man vill att du ska äta mer av deras produkter. Så fort du ser en tillsats i en vara så vet du att den inte är tillsatt för din skull utan för att producenten ska kunna använda sämre råvaror och kunna lagerhålla produkten längre. 

Det handlar endast om att företagen vill tjäna mera pengar och lura dig att du äter något som som ser nyttigt och fräscht men som i själva verket är dåliga råvaror som har misshandlats..

Det är här det stora problemet ligger. När vi köper processad mat väljer vi att köpa mat med sämre kvalité. Mat som har blivit misshandlad bara för att vi inte orkar laga mat i 15 min i stället för 5.

Kom ihåg det nästa gång du står och håller i ett paket med “rökt”skinka (rökarom) som i flertalet studier har visat ge cancer. Försök att hitta en skinka som inte innehåller socker. 

Tillsattserna att se upp med

Dom tillsatserna man ska se upp med och gärna bör kolla upp lite extra: 

– Socker/fusksocker ( majsirap, dextros, fruktos, aspartam). Processad mat är full av socker av olika former. Vi äter idag i sverige 40kg socker per person varje år. Då kan du börja fundera på hur många påsar socker du köper hem per år. Sockret i maten gör att vi äter mera, ökar vårat insulin och gör oss feta. 

– E250(natriumnitirit).
“När World Cancer Research Fund publicerade sin stora litteraturgenomgång för cancerprevention med hänseende på fysisk aktivitet och kost ansåg man att stark evidens finns för olika cancerformer vid hög konsumtion av kött och FRAMFÖR ALLT “processed meat”, d.v.s. den typen av livsmedel där nitrit finns tillsatt (1). Den rapporten fick en hel del massmedial uppmärksamhet och kunde bl.a. läsas i Svenska Dagbladet den 9:e november 2007 (“Rött kött ger cancer”)” – traningslara.se “E250, ett tillsatsämne att se upp…”

– Smakförstärkare (bl a glutamat E621)

“En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga. Glutamat är ofta tillsatt som ”smakförstärkare” i processad västerländsk mat”  – kostdoktorn.se “Fet av glutamat”

Tillsatser i maten
Är det farligt med tillsatser i maten?

Kemikalierester i livsmedelsindustrin

I dagens livsmedel finns båda tillsatser och processkemikalier. Tillsatserna omnämns med ett E framför sitt nummer, vilket innebär att de är godkända enligt EU. Många av dessa E-nummer är ofarliga medan flera av dem är minst sagt skadliga för oss. Att veta skillnaderna mellan dessa är upp till varje konsument, vilket inte alltid är så enkelt.  

Processkemikalier, däremot, är oerhört riskfyllda ämnen som tillsätts maten, och då de används under tillverkning så finns de också kvar som spår i maten. Det mest anmärkningsvärda med det, är att mycket av detta inte anges på livsmedlets innehållsförteckning. Hur ska man då veta om det innehåller kemikalier?

Reflektera gärna över följande:

Gör tillsatserna oss feta?

Är tillsattser beroendeframkallande?

40kg socker per person och år (och hur mycket sötningsmedel?)

Billigare mat = mera tillsatser

Mera tillsatser = sämre kvalité på råvarorna

Måste jag äta tillsatser i min mat & vill jag verkligen det?

Det finns många anledningar till att undvika processad mat och att laga sin egen mat från grunden. Det kan kännas svårt och krångligt att övergå till att laga egen mat. Men gör så här: Planera din vecka, lär dig handla (använd inköpslista), använd färdiga menyer och gör matlådor. Gör det enkelt för dig och ät samma rätter om och om igen tills du kommer igång.

Källor/länkar:

Mer info om att gå ner i vikt -> Lär dig om viktnedgång

Webinair om viktnedgång -> Länk

http://www.aktavara.org/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ar-det-farligt-med-tillsatser-i-maten_2472993.svd

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373892

http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/

http://www.kostdoktorn.se/fet-av-glutamat-e621/

http://traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.