Yasso 800 på skidor

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

yasso 800 är ett intervallpass som används av löpare för att antingen förespå sin kommande marathon tid eller att träna målinriktat inför ett mararthonlopp. Jag testade det här passet inför Jubileums-maran i Stockholm för några år sedan med gott resultat och tänkte nu testa det på skidor inför vinterns seedningslopp.

Passet går till som så här: Kör 10 x 800 m med 400 m vila emellan. Varje 800 m intervall ska, i genomsnitt, gå så fort i minuter som din tänkta marathon tid i timmar. Det vill säga snittar du 3:30 minuter per 800 m så kommer din marathon tid att bli 3:30:00.

För min del är målet att komma in i startled 4. Så jag kollade igenom gamla seedningstabeller för att se vad som krävs för det startledet. Sen satte åkte jag ut för att testa hur nära de tiderna jag är. Jag hittade ett seedningslopp där startled 4 krävdes 2:34:00 på 42 km. Så det blev mitt mål. 

Men just den här dagen lyckades jag bara komma ner till 2:50 på intervallerna. Tanken är att prova igen snart.

  
Dock kan det skilja ganska mycket på skidor mot vad det gör på en 400 meters löparbana. Föret spelar stor roll och banans karaktär men det kan vara kul att jämföra med kommande pass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.