Idre-Särnaloppet 2016

posted in: Artiklar, Fredrik | 0

Tävlingssäsongen drog igång för egen del med en start i Idre-Särnaloppet. Tyvärr hade den sena vintern gjort att orginalbanan mellan Idre och Särna inte kunde användas utan det blev 3 varv på Burusjöspåret (15 km) i Idre.

Banan började med några lättare backar men efter någon km övergår det till långa fina stakpartier bort till ca 7,5 km där banan vänder tillbaka. Vid vändning så kommer banans tuffaste backe, brant och med en stigning på omkring 100 m. Från vändning och tillbaka går banan ganska svagt uppför och avslutat med flera stakpartier. Riktigt fin bana med lite sämre stavfäste på bortre delen av banan.

Idre-Särnaloppet 2016
Banprofilen stämmer inte riktigt men ger ett hum om banan.

Jag värmde upp med 15-20 minuter skidåkning i lugnt tempo med några fartökningar. Jag fick en bra plats vid starten och bestämde mig för att bara köra hårt första kilometern för att sedan komma in i mitt tempo. Starten gick bra då jag kom iväg utan problem och efter några km hittade jag en grupp åkare som höll bra fart för min egen del. Jag låg ganska när mjölksyra tröskeln men fokuserade hela tiden på bra teknik och på att åka energieffektivt för att  få så mycket återhämtning som möjligt.

Kroppen kändes bra och jag hade bra med energi under de första två varven. På sista varvet började jag känna av mina svaga delar på kroppen (rygg, ben och triceps). Men över lag så kändes det bra. Jag lyckades följa min grupp fram till första drickat på sista varvet men där tappade jag deras rygg när jag tryckte i mig en liquid och körde solo sista biten in.

Jag försökte att staka så mycket som möjligt men vill använda diagonalen när det var brantare uppför för att spara kraft. Jag använde uppförsbackarna för att spara kraft och körde på hårt på platten. Stakning är min starkaste växel men jag såg ingen anledning till att staka hela loppet.

Jag hade bra skidor för dagen. Snöfall och -8 till – 5 grader gjorde att jag vallade med swix HF6 toppat med skimaterias peak glide S, tokorill röd med blå över.

Fäste körde jag swix vr40 (6 lager totalt). Bra fäste hela loppet och helt ok glid jämfört med övriga som jag åkte med.

Målgång Idre-Särna
Mitt andra år på Idre-Särnaloppet och jag måst även i år ge en stor eloge till de glada och hejande funktionärerna som förgyller dagen i skidspåret.

Nu återstår bara att se hur långt det räcker i seedningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.